· AND (+) – Αυτός ο operator είναι αυτό που ουσιαστικά προσθέτει το Google σε κάθε αναζήτησή σας. Εάν παραθέσετε απλά τις λέξεις που αναζητάτε και δείτε τη διεύθυνση που εμφανίζει το Google στη σελίδα θα δείτε ότι ανάμεσα στις λέξεις θα έχει βάλει το σήμα του +. Για το λόγο αυτό δεν είναι ανάγκη να τον βάζετε, απλά παραθέστε τις λέξεις που θέλετε να βρείτε. · OR – Βρίσκει σελίδες που περιέχουν ΕΙΤΕ τη μία λέξη ΕΙΤΕ την άλλη.
· “” – Τα εισαγωγικά πριν και μετά από τις λέξεις αναζήτησης βρίσκει σελίδες αποκλειστικά με τις λέξεις αυτές στη σειρά και στην πτώση που ζητάμε – Σημείωση: Πολλές φορές το τελικό εισαγωγικό δεν είναι ανάγκη να το βάλουμε, δηλαδή και η αναζήτηση “πράσινο μήλο (χωρίς εισαγωγικό στο τέλος) θα μας δώσει τα ίδια αποτελέσματα. Προσέξτε επίσης ότι αυτός ο operator χρησιμοποιεί τα αγγλικά εισαγωγικά και όχι τα ελληνικά.
· Μείον (-) – Αφαιρεί λέξεις από την αναζήτηση. Εάν δεν θέλουμε η αναζήτησή μας να βρει και σελίδες με τη λέξη X με την έννοια A τότε βάζουμε τη λέξη Χ ?έννοια Α. Με τον τρόπο αυτό η αναζήτηση θα αποκλείσει τις σελίδες στις οποίες θα βρει τη λέξη Χ μαζί με τη λέξη Α. Προσοχή να μην αφήσετε κενό μετά το μείον, αλλά να βάλετε κατευθείαν τη λέξη.
· tilde (~) – Το σημείο tilde, που βρίσκεται πριν από τον αριθμό 1 στο πληκτρολόγιό σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν αναζητούμε λέξεις που να είναι συνώνυμες ή παρόμοιες με τη λέξη που ψάχνουμε.
· Μπαλαντέρ (*) – Βάζετε τον operator αυτό αν θέλετε να δείτε εάν υπάρχουν τυπικές διατυπώσεις με τη λέξη που ψάχνετε ή να δείτε εάν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό για τη δική μας περίπτωση δεν είναι πάρα πολύ χρήσιμο εκτός από την περίπτωση που θέλουμε να δούμε εάν η έκφραση πάντα θα είναι σε, π.χ., υποτακτική ή αν μπορεί να έχει παραλλαγές. Για παράδειγμα εάν βάλετε την έκφραση «το παιδί * το δελφίνι», θα δείτε ότι θα σας βγάλει την έκφραση «το παιδί και το δελφίνι» στα περισσότερα αποτελέσματα και άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η έκφραση έχει παγιωθεί με το «και». Παλιότερα αυτός ο operator λειτουργούσε και στο τέλος λέξεων, δηλαδή παλιότερα μπορούσαμε και βάζαμε “παραγ*” και μας έβγαζε αποτελέσματα με όλες τις πτώσεις και μορφές της λέξης με αυτό το συνθετικό. Πλέον αυτό, δυστυχώς, δεν δουλεύει στο Google.
· Παρένθεση () – Σας βοηθά να εξειδικεύσετε μια αναζήτηση. Αυτό μας βοηθά πολλές φορές να εξειδικεύσουμε τα αποτελέσματα ανάλογα το είδος. Εάν ψάχναμε για παράδειγμα για σελίδες / αποτελέσματα για τις γάτες και δεν θέλουμε τα πάντα μπορούμε να πούμε: γάτες (περσίας OR αγκύρας) και θα μας δώσει αποτελέσματα μόνο για τις γάτες Περσίας και τις γάτες αγκύρας.
· filetype: – Ψάχνει για τη λέξη που αναζητούμε σε σελίδες ειδικού τύπου όπως π.χ. λέξη Α filetype: DOC. Σε αυτό το παράδειγμα, η αναζήτηση θα κοιτάξει μόνο σε σελίδες στις οποίες υπάρχουν επισυναπτόμενα έγγραφα τύπου DOC τα οποία και θα έχουν τη λέξη αυτή. Εάν θέλετε να ψάξετε για τη λέξη σε πάνω από ένα είδος αρχείων τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το OR, δηλαδή: λέξη Χ filetype: DOC OR filetype:swf
· site: – Ψάχνει τον όρο σε συγκεκριμένο ιστότοπο. Προσοχή: Ανάμεσα στο “site:” και την ονομασία του ιστότοπου μην αφήσετε κενό.
Εάν βρείτε λάθη, ή παραλείψεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, εδώ. {jcomments on}
Comments are closed