Τελεστές για μηχανές αναζήτησης

eye spy

 

Εδώ και αρκετό καιρό ήθελα να γράψω κάτι παραπάνω για τις μεθόδους αναζήτησης στο Google g (άντε και στο Bing μια και πολλοί μού έχετε πει ότι τώρα πια με το θάνατο της Altavista προτιμάτε το Bing). Όμως για πολλούς και διάφορους λόγους ποτέ δεν κατάφερνα να το ξεκινήσω. Τώρα λοιπόν, βρήκα το χρόνο και σας παρουσιάζω ενημερωμένες τις μεθόδους έρευνας σε μηχανές αναζήτησης. Αυτό είναι το πρώτο μέρος μια και στο δεύτερο θα καλύψω τους υπόλοιπους τελεστές.

Πρωταρχικά ας σας θυμίσω τα εξής:

 

Οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing δεν διαφοροποιούν τις αναζητήσεις σας είτε τις γράψετε με πεζά ή με κεφαλαία. Έτσι μια αναζήτηση “LEXimAnia” θα σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα με την αναζήτηση “leximania”.

 

Εάν εκτελέσετε μια απλή αναζήτηση χωρίς τελεστές τότε το Google θα σας εμφανίσει πρώτα τ’ αποτελέσματα που έχουν όλες τις λέξεις που αναζητήσατε στην σειρά με την οποία τις αναζητήσατε αλλά χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι κατ’ ανάγκη στην ίδια πρόταση.

 

Έπειτα ας σας ξαναθυμίσω σε ένα πίνακα μόνο τους τελεστές που είχα ήδη καλύψει στο πρώτο άρθρο μου για τις αναζητήσεις στο Google. Ορισμένοι από αυτούς τους τελεστές δεν έχουν την ίδια λειτουργία στη μηχανή αναζήτησης Bing.

 

Τελεστής

Λειτουργία

+ (AND)

Χρησιμοποιείται όταν θέλετε να ψάξετε για έναν όρο ΚΑΙ έναν άλλο, π.χ. μαύρο + άσπρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη λέξη για τελεστή αλλά πάντα σε κεφαλαία, δηλαδή μαύρο AND άσπρο.

– (EXCLUDE)

Χρησιμοποιείται όταν θέλετε να ψάξετε για έναν όρο σε κείμενα που δεν περιέχουν έναν άλλο όρο, π.χ. μαύρη –γάτα

OR

Χρησιμοποιείται όταν θέλετε να βρείτε είτε τον έναν όρο είτε τον άλλο στα αποτελέσματά σας, π.χ. μαύρος OR γάτα. Να θυμάστε ότι για να καταλάβει το Google ή το Bing ότι η λέξη είναι τελεστής θα πρέπει να την γράψετε με κεφαλαία. Εναλλακτικά αντί να γράψετε τη λέξη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χαρακτήρα |

“”

Χρησιμοποιείται όταν θέλετε να ψάξετε μια συγκεκριμένη πρόταση. Συχνά μπορείτε να βάλετε και μόνο το αρχικό σημάδι των εισαγωγικών και θα σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα. Προσοχή! Τα εισαγωγικά είναι τα αγγλικά εισαγωγικά και όχι τα ελληνικά «»

~

Χρησιμοποιείται όταν θέλετε να ψάξετε για συνώνυμες λέξεις. Δυστυχώς αυτός ο τελεστής δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά μόνο στ΄Αγγλικά. Όταν κάναμε τις δοκιμές μας στα Ελληνικά, τ’ αποτελέσματα ήταν σαν να μην υπήρχε τελεστής

*

Παλιότερα αυτός ο τελεστής έκανε μια υπέροχη δουλειά. Όταν αναζητούσες λέξη με τον τελεστή ως μέρος μιας λέξης (π.χ. γ*τα) θα σου έδινε όλες τις λέξεις που είχαν αυτά τα γράμμα (π.χ. γιώτα, γάτα κτλ). Πλέον ο τελεστής έχει άλλη λειτουργία: Μας βοηθά να βρούμε την παγίωση εκφράσεων. Όταν θέλουμε, δηλαδή, να δούμε εάν και πώς χρησιμοποιείται μια έκφραση τότε βγάζουμε μια λέξη, βάζουμε το αστεράκι και το Google θα μας δώσει ως αποτέλεσμα όλες τις προτάσεις που βρίσκει. Για παράδειγμα, η αναζήτηση «Το παιδί και το *» θα πρέπει να σας επιστρέψει περισσότερα αποτελέσματα με την έκφραση «Το παιδί και το δελφίνι».

..

Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να βρούμε κάτι με εύρος αριθμών. Για παράδειγμα αν θέλουμε να βρούμε ένα προϊόν με εύρος τιμής από 1 έως 100 τότε θα γράψουμε «χψω 1..100». Το πρόβλημα με τον τελεστή αυτόν είναι ότι θα πρέπει να γράψετε τον αριθμό σύμφωνα με το σύστημα της χώρας όπου θέλετε να βρείτε κάτι. Δηλαδή: Αν ψάχνετε κάτι στις Η.Π.Α. και θέλετε να δηλώσετε εύρος δεκαδικό τότε θα πρέπει να θυμάστε ότι στην Αμερική το 0,10 γράφεται .10 και ότι οι χιλιάδες και εκατοντάδες έχουν ανάποδα την τελεία και το κόμμα, δηλαδή το 10.000,23 θα πρέπει να γραφτεί 10,000.23

 

Οι τελεστές AND,, OR και “” λειτουργούν σε όλες τις μηχανές αναζήτησεις. Ας προσθέσω σε αυτούς και το κλασικό define που δουλεύει και στις δύο μηχανές αναζήτησης. Το define χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δούμε τον ορισμό μιας λέξης. Έτσι, π.χ., η αναζήτηση define: cat θα μας δώσει τους ορισμούς από όλα τα αγγλικά διαδικτυακά λεξικά καθώς και τη Βικιπαίδεια.

 

Βέβαια θα ήταν άδικο να συνεχίσω με τους πιο «προηγμένους» τελεστές για το Google χωρίς να καλύψω έστω και λίγο τους τελεστές του Bing μια και πιστεύω ότι κάποιοι από αυτούς είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για όσους ασχολούνται με τη γλώσσα και τη μετάφραση.

 

Τελεστής

Λειτουργία

Altloc:

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσετε μια συγκεκριμένη εναλλακτική τοπική αναζήτηση σε ιστότοπους μιας χώρας. Για παράδειγμα lang:pt AND altloc:br θα σας δώσει αποτελέσματα με σελίδες από χώρες που μιλάνε πορτογαλικά. Εξαιρετικά χρήσιμο εάν εργάζεστε με γλώσσες που έχουν ποικιλίες όπως τα Γαλλικά (Γαλλία – Καναδάς), τα Πορτογαλικά (Πορτογαλία-Βραζιλία) και τα Ισπανικά (Ισπανία – Νότια Αμερική). Εναλλακτικά μπορείτε να το γράψετε ως pt-us (δηλαδή συνδυασμός με παύλα ανάμεσά τους). Αυτό λαμβάνει υπόψη τους κωδικούς γλώσσας όπως αναφέρονται στο διεθνές πρότυπο IETF το οποίο χρησιμοποιεί τα ISO 639 (διγράμματοι κωδικοί γλώσσας) και ISO 3166 (διγράμματοι κωδικοί χώρας). Στη Βικιπαίδεια μπορείτε να βρείτε μια πολύ καλή σελίδα που συγκεντρώνει όλα τα πρότυπα που αναφέρονται σε κωδικούς γλώσσας.

Όπως πάντα για αναζητήσεις σε ιστοσελίδες συγκεκριμένης χώρας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις καταλήξεις κρατών που εμφανίζονται στη Βικιπαίδεια για το ISO 639.

Feed:

Χρησιμοποιείται όταν θέλετε να επιτελέσετε αναζητήσεις σε ροές RSS ή Atom.

 

Τι είναι το RSS; RSS ή Really Simple Syndication είναι ένα μορφότυπο έκδοσης που χρησιμοποιείται από ιστοσελίδες για την εύκολη διανομή περιεχόμενου σε ευρύ κοινό. Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα ανάγνωσης αυτών των ροών ειδήσεων/περιεχομένου που λειτουργούν είτε διαδικτυακά ή τοπικά σε υπολογιστή.

 

Hasfeed:

Χρησιμοποιείται για την εύρεση σελίδων που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις στις ροές ειδήσεων και περιεχομένου από ιστοσελίδες και ιστότοπους, π.χ. site:leximania.gr hasfeed:terminology

 

 

 {jcomments on}

 

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment