Νέο λεξικό Μπαμπινιώτη

Σαν «ένα σύμπαν που έχει μέσα πολλούς γαλαξίες». Ετσι παρομοίασε τη γλώσσα μας που «μας ταξιδεύει και πετάει μαζί με τη σκέψη μας» ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης παρουσιάζοντας προχθές το νέο του λεξικό, συνωνύμων και αντωνύμων της ελληνικής γλώσσας.

Από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες, όταν γράφουμε ένα κείμενο, είναι να αναζητούμε μια άλλη λέξη ώστε να μην επαναλάβουμε κάποια που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει. Αλλοτε, από ένα σύνολο λέξεων που ανακαλούμε στη μνήμη μας, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια είναι η καταλληλότερη γι’ αυτό που γράφουμε. Αλλες φορές πάλι δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε σε τι διαφέρουν κάποιες λέξεις που μας φαίνονται όμοιες στη σημασία ή δεν είμαστε σίγουροι πού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μία ή την άλλη.

 

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δίνει απαντήσεις το Λεξικό Συνωνύμων- Αντωνύμων, που συντάχθηκε έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις γλωσσικές ανάγκες των ομιλητών της ελληνικής που θέλουν να είναι εύστοχοι, ακριβείς και επικοινωνιακά αποτελεσματικοί.

 

«Στη γλώσσα σκεπτόμαστε με ομοιότητες και διαφορές, με συνώνυμα και αντώνυμα δηλαδή», δήλωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας και εξήγησε ότι, στο νέο του λεξικό, οι λέξεις έχουν επιλεγεί με βάση τη «σημασιολογική τους εγγύτητα». «Η σωστή ερώτηση δεν είναι πόσες λέξεις έχει μια γλώσσα αλλά πόσες σημασίες δηλώνει ως γλώσσα», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πλούτο της δικής μας γλώσσας.

Στις 1.248 σελίδες του έκτου κατά σειρά λεξικού που εκδίδει ο Γ. Μπαμπινιώτης, περιέχονται 250.000 συνώνυμα και αντώνυμα, 500 σχόλια που εξηγούν τις διαφορές συγγενών λέξεων. Στα λήμματα γίνεται διάκριση σημασιών όπως σε ένα ερμηνευτικό λεξικό, ενώ τα συνώνυμα και αντώνυμα κατανέμονται στις σημασίες κάθε λήμματος ανάλογα με τη σημασιολογική τους εγγύτητα, ώστε να μπορεί ο χρήστης να επιλέξει το καταλληλότερο.

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment